ENONKOSKI:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 19.12.2014)

A) Enonkosken perustietoja:

Enonkosken kirkko ja kirjasto (kuva: S.Juuti, 2.7.2000).

(Wikipedia, 2009): Enonkoski on Suomen kunta, joka sijaitsee Saimaan rannalla Etelä-Savon maakunnassa, Itä-Suomen läänissä. Kunta on perustettu vuonna 1882, mutta asutusta on ollut jo kivikauden ajalla.
Kunnassa asuu 1 615 ihmistä, ja sen pinta-ala on 419,25 km2, josta 113,13 km2 on sisävesiä, rantaviivaa kunnalla on 840 kilometriä, josta suojeltua on runsas neljäsosa. Väestötiheys on 5,28 asukasta/km2.

Enonkoski on asukasluvultaan Itä-Suomen läänin pienin kunta. Enonkosken naapurikuntia ovat Kerimäki ja Savonlinna.
Enonkosken kirkonkylässä sijaitsevat vuonna 1886 rakennettu Enonkosken kirkko, 1992 valmistunut kunnankirjasto ja liikuntatalo (1988), jonka ohessa sijaitsee yleinen uimaranta.
Kylästä löytyy myös muita peruspalveluita, kuten kaksi elintarvikemyymälää, pankki, posti ja kahvila, Saimaan kalantutkimus- ja vesiviljelylaitos, vanhusten ja vammaisten hoitokoteja sekä huumekuntoutuskeskus.
Lähin lentokenttä on Savonlinnan lentokenttä ja tärkein tie Seututie 471 etelään Savonlinnaan ja pohjoiseen Heinäveden Sappuun.

Kylät: Hanhijärvi, Hyypiänniemi, Ihamaniemi, Karvila, Kattilanmäki, Jokisivu, Laasala, Makkola, Muhola, Paakkunala, Rekitaipale, Simanala, Suurimäki, Vuorikoski ja Vääräntaus.

Enonkosken, Savonlinnan ja Heinäveden alueilla sijaitsevassa Koloveden kansallispuistossa on säilynyt lähes luonnontilassa jylhää, kallioista erämaaluontoa. Se on myös yhdessä Linnansaaren kansallispuiston kanssa ainoa suojeltu Saimaannorpan elinympäristö.
Enonkoski on saaristokunta. Saimaan syväväylä kulkee kunnan alueen halki, minkä ansiosta Enonkoski on veneilijöiden suosima. Runsaat vesistöt antavat mahdollisuuden kalastukseen ja luonnossa liikkumiseen. Talvisin Enonkoskella ylläpidetään liikuntapaikkoja, jäälatuja ja retkiluistelurataa.
Ihamaniemen kylässä Suomen ainoa luterilainen luostari, Enonkosken luostari. Kirkonkylällä sijaitsee myös museosillaksi hyväksytty vanha kivisilta.

Enonkoskelainen lentopalloseura Enonkosken Pyrintö pelaa miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 1-sarjassa, joka harjoittaa junioritoimintaa samoin kuin jalkapalloseura Karvilan Kivekkäät. Enonkosken Urheilijat harjoittaa yleisurheilu-, hiihto- ja suunnistustoimintaa.
Enonkosken Urheilijoihin kuuluva Hanhijärven Pojat ry harjoittaa perheliikuntaa sekä toimii tapahtumien järjestäjänä. Soutuseura Enonkosken Kohina ry toimii aktiivisesti samoin kuin Enonkosken Voimistelu- ja kuntoliikuntaseura ry, Kaivoksen Kalamiehet ry ja Enonkosken Tennis ry.

Enonkosken naapurikunta Savonranta liittyi Savonlinnaan vuoden 2009 alussa. Koska kuntaliitos vaati yhteisen kuntarajan, eikä Savonrannalla ja Savonlinnalla sellaista ollut, liitettiin alueita yhdistämään Enonkosken pohjoisosasta 31,24 neliökilometrin kokoinen maakaistale uuteen Savonlinnan kaupunkiin.

B) Enonkosken henkilökuvia:

Kuvassa Enonkosken Ihamaniemellä asuneet Rauha (vas.), Maili ja Onni Välisalo kuvattuna vuonna 1905 (om. M.Mielonen, kuvaamo: Edward Ropponen, Imatra).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.