AHVENANMAA (kaikki 16 kuntaa):
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 28.11.2017)Sund:

Kastelholman linna

A Tämä postikorttikuva Kastelholman linnasta Ahvenanmaan Sundista on peräisin Arto Tammisen kirjasta 'Vanhat kuvat kertovat' (2002).
Kirjan tekijä on kotoisin Rauman läheisestä Lappi Tl:stä ja hänen isänsä Eino oli veljensä Aarnen kanssa joutunut lähtemään 1930-luvulla etsimään töitä jopa Ahvenenmaalta saakka. Miehet olivat olleet töissä Saltvikissa maatalossa, joten tämä vuodelta 1936 oleva kuva kertonee miesten vapaa-ajallaan tehneen tutustumismatkoja lähiseudun nähtävyyksiin. Kastelholma ei sijaitse kaukana Saltvikista.

(Wikipedia, 14.1.2010): Kastelholma (ruots. Kastelholm) on linna Ahvenanmaan Sundissa. Ensimmäinen maininta linnasta on maaliskuussa 1388 kuningatar Margareetan sopimuksessa, jossa annettiin suurin osa Bo Jonsson Gripin perinnöstä Margareetalle. Puolta vuotta myöhemmin on kirje, jossa Turun linnanherra Jakob Abrahamsson valittaa Kastelholman voudille Didrik Marskalkille kauppatavarasta, jonka Didrik oli takavarikoinut gotlantilaisilta kauppiailta.
Kastelholman linnan loistoaika oli 1400-luvulla ja 1500-luvulla. 1500-luvun loppupuolella linna kuului Eerik XIV:n vihollisiin Stenbock-sukuun kuuluvalle entiselle Katariina-kuningattarelle. Vuonna 1599 Kaarle IX:n joukot valloittivat tykeillä linnan. Upseerit vietiin Turkuun mestattaviksi. Vuonna 1631 saatettiin linnan korjaustyöt loppuun.
Linna oli perusteellisesti rakennettu uudelleen ja vuonna 1634 Ahvenanmaa liitettiin lääniuudistuksessa Turun lääniin. Kastelholman linna menetti asemansa hallintokeskuksena kolme vuotta korjausten jälkeen. 1600-luvun lopulta lähtien linnaa käytettiin vain vankilana. Linna paloi viimeisen kerran vuonna 1745 ja se hylättiin vankilana lopullisesti 1770-luvulla, jolloin linnan kiviä käytettiin Vita Björnin vankilan rakentamiseen.
Kastelholman linna muodostuu päälinnasta ja sen pohjoispuolella sijaitsevasta esilinnasta. Esilinna on noin kaksi kertaa päälinnan levyinen. Päälinnan mitat ovat noin 30 × 20 metriä, esilinnan noin 45 × 25 metriä. Linna perustettiin alkujaan saarelle (n. 1,7 hehtaaria), jonka rantalinjan ulkopuolella linnaa kiersi kaksi tai kolme paaluriviä. Linnan erottuvin osa on korkea Kuuritorni, joka seisoo linnan keskellä. Kuuritornissa sijaitsee myös esilinnaan johtava portti. Aikoinaan portin ulkopuolella on luultavasti sijainnut laskusilta. Päälinnassa sijaitsee lisäksi kolmikerroksinen siipirakennus, ns. palatsi. Linnassa on ollut myös kappeli, mutta sen sijainti ei ole enää tiedossa.

Tämän Kastelholman kuvan ovat ottaneet Terho Lehtimäki ja Esa Sorjonen (2004).

(Kastelhoman nettisivu, 14.1.2010): Kastelholman linna arvellaan rakennetun 1300-luvun lopulla. Alunperin linna rakennettiin pienelle saarelle ja sitä ympäröi vesi ja vallihaudat. Seuraavien vuosisatojen aikana linna oli strategisesti tärkeä sijaintinsa vuoksi, mutta vähitellen se alkoi menettää merkitystään.
Vuonna 1745 linnaa koetteli tuhoisa tulipalo ja se raunioitui. Joitakin linnan säilyneitä osia käytettiin viljavarastona aina 1930-luvulle saakka. Kastelholman linna on osittain restauroitu ja on nykyään yksi Ahvenanmaan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Linnaan voi tutustua opastetulla kiertokäynnillä.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Ahvenanmaan hakemistosivulle