Salon Palloilijat (SalPa):
(viimeisimmät muutokset: 20.10.2023)

Salon muut jalkapalloseurat (ei SalPa).

1956:

Salon Palloilijat (SalPa) perustettiin vuonna 1956. Kotikenttä: Salon Urheilupuisto. Joukkue pelaa Sinivalkovaakaraidallisessa paidassa, sinisissä housuissa ja valkoisissa sukissa. Seuran lempinimi on The Swans ( Joutsenet ).

.

1959:

Salon Palloilijat (SalPa) ~ Maakuntasarjan lohkossa #3 - nousi Suomensarjaan kaudelle 1960.

SalPa (1959): puheenjohtaja: A.Laaksonen, valmentaja: I.Autio, pelipaita punainen - housut mustat.

.

1960:

Salon Palloilijat (SalPa) Suomensarjan etelälohkossa ~ viimeisellä sijalla - putosi:

.

1999:

SalPa Kakkosen B-lohkossa - säilytti sarjapaikkansa.

.

2000:

SalPa Kakkosen B-lohkossa - nousi Ykköseen.

SALON PALLOILIJAT (SalPa) * 2000: (mv) Erkka Heinä, (mv) Petri Salomaa, (mv) Mikko Känkänen, John Allen, Teemu Kujanpää, Marko Laiho, Petri Rantalaiho, Mikko Sorsakivi, Tuomas Talvo, Ilpo Vesterinen, Juha Halonen, Miihkali Haverila, Kim Lehtonen, Topi Luukkala, Atte Nurminen, Jussi Nurminen, Mika Lehtinen, Ville-Petteri Matikainen, Kimmo Piirainen ja Jukka Riskilä. Valmentajat: Kimmo Lipponen ja Juha Halone.

.

2001:

SalPa Ykkösen Etelälohkossa nousijana ~ putosi heti takaisin 2. divisioonaan.

(Veikkaaja, ennen kauden 2001 alkua): Salolainen jalkapallo alkoi nostaa päätään toden teolla pari vuotta sitten, kun ex-maalivahti Petri Jakonen palasi kotikaupunkiinsa ja ryhtyi vetämään SalPan toimintaa.
Jakonen on saanut varsin lyhyessä ajassa aikaiseksi kilpailukykyisen joukkueen sekä taustaorganisaation, jonka varaan saattaa rakentaa jopa liigaseuran.
SalPa lukeutui jo toissa vuonna Kakkosen suursuosikkeihin, mutta nousu jäi haaveeksi. Viime syksynä ryhmä ei jättänyt epäilyille sijaa, vaan voitti länsilohkon näytöstyyliin 20 pinnan marginaalilla. Salolaiset tehtailivat eniten maaleja koko sarjassa - yli kolme per ottelu. Myös pisteitä kertyi enemmän kuin muille lohkovoittajille.
Vuosi sitten VPS:n liigaryhmän peräsimestä valmentajaksi kiinnitetty ex-ammattilainen Kimmo Lipponen jatkaa tehtävässään. Apuna hänellä on myös kentän puolella nähtävä walesilaiskolossi John Allen.
Joukkueessa on vahva turkulainen leima, sillä Saloon on onnistuttu houkuttelemaan tukku ex-liigapelureita naapurikaupungista. Marko Rajamäellä, Petteri Viljasella ja kumppaneilla ryyditetty materiaali ei kalpene kenellekään etelälohkossa. Avausmiehistössä kaikilla on liigakokemusta. Viime hetken vahvistukseksi on vielä tulossa Jani Keula.

Salon Palloilijat, 2001:
Maalivahdit: Petri Viljanen ja Mikko Känkäinen.
Puolustajat: Teemu Kujanpää, Petri Leino (HIK), Petteri Viljanen (FC Inter), Tuomas Talvo, Mikko Siren (TPS), Jani Keula (FC Inter) ja John Allen.
Keskikenttä: Juha Halonen, Jussi Nurminen, Atte Nurminen, Jukka Riskilä, Janne Lehtinen (HIK), Andreas Hollsten (Boda), Miihkali Haverila, Kimmo Lipponen, Meelis Lindmaa, Kim Lehtonen ja Juha Wähäsilta.
Hyökkääjät: Mark Kulmala, Miikka Ilo (PIF), Kimmo Piirainen, Marko Rajamäki (TPS) ja Matti Saario.

SalPasta lähtivät ennen kauden 2001 alkua seuraavat: Petri Salomaa (Vilpas), Mikko Sorsakivi (PIF), Ville-Petteri Matikainen (FC Honka), Marko Laiho, Ilpo Vesterinen, Erno Simonen ja Mika Lehtinen (lopettaneet).

.

2002:

SalPa pudonneena Kakkosessa (pysynyt sittemmin Kakkosessa yhtäjaksoisesti aina kaudelle 2015 asti).

.

2003:

SalPa pudonneena Kakkosessa .

.

2004:

Kakkosessa B-lohkossa ~ säilytti sarjapaikkansa.

Kaudeksi 2004 SalPa sai Naantalin VG-62:sta kolme pelaajaa käyttöönsä: Mikko Siren, Mikko Harjanne ja Juha Herne.

.

2005:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa ~ säilytti sarjapaikkansa.

SalPan joukkueesssa pelasi kaudella 2005 runsaasti liigakokemusta omaavia pelaajia (lehtiuutisen 3.5.2005 mukaan). Valmentajaksi oli tullut Paraisilta Tommi Pikkarainen, jolla tuntui olevan kyky saada lohkon taitavimmat yksilöt pelaamaan myös yhteen.
Talvikaudella monet avainpelaajat olivat kuitenkin pitkiä jaksoja loukkaantuneina, joten joukkueen uskottiin olevan täydessä 'tikissä' vasta juhannuksen jälkeen. Avainpelaajiksi SalPassa luokiteltiin herrat Mikko Känkänen, Mika Puputti, Miikka Tuovila ja Juha Herne.

.

2006:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa ~ säilytti sarjapaikkansa.

.

2007:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa ~ säilytti sarjapaikkansa.

.

2008:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa kahdeksas.

.

2009:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa seitsemäs.

4.6.2009 uutisoitiin SalPan ja Valkeakosken Hakan jatkavan yhteistyötään, joka oli alkanut jo edelliskaudella. Pelaajien keskinäisen kierrättämisen mahdollistava virallinen 'farmisopimus' hyödynsi molempia seuroja. Hakan pelaajista Markus Joenmäki ja Erkka Heinä olivat juuri pelanneet SalPan paidassa Kakkosessa.

.

2010:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa toiselle sijalle.


Joonas Tursas, SalPa

SalPa, 2010:
#12 Känkänen Mikko, #1 Lahtinen Mika, #2 Tursas Joonas C, #3 Ossok Yannick, #4 Mikkola Tom, #5 Kallio Jyri, #6 Pärtty Juhani, #7 Malka Joni-Petteri, #8 Penttilä Janne, #10 Haijanen Jussi, #11 Kuisma Toni, #12 Aaltonen Santeri, #13 Lahtinen Sami, #14 Mustonen Markus, #15 Lang Robert, #16 Ukwuoma Stanley, #17 Ojanen Joonas, #18 Skyttä Ville, #19 Uotila Jon, #20 Hakala Antti, #21 Leino Iku, #22 Kesänen Teemu, #23 Helenius Arttu, #24 Stenholm Niko, #25 Muuriaisniemi Antti ja #26 Sadikaj Alban.

(SalPan nettisivut, 2.10.2010): MuSa-peli oli SalPan Markus Sinisalolle viimeinen esiintyminen päävalmentajana. Tämän jälkeen Sinisaloa odottavat siviilipuolen haasteet veturinkuljettajana VR:llä. Viime vuonna kesken kauden valmentajan pallille istunut Sinisalo johdatti putoamiskurimuksessa olleen SalPan lopulta seitsemänneksi. Tästä kaudesta tuli lähes täysosumakausi, mutta SalPa joutui tyytymään lopulta toiseen sijaan. Kaikkea hyvää Markukselle jatkoon!


Ville Skyttä, SalPa

.

2011:

SalPa Kakkosessa B-lohkossa.

(SalPan nettisivut, 1.12.2010): Kari Hagelberg luotsaa SalPaa ensi kaudella 2011:
Salon Palloilijoiden miesten edustusjoukkueen päävalmentajana jalkapallon Kakkosen B-lohkossa toimii ensi kaudella Kari Hagelberg. Hagelberg on aiemmin valmentanut Kakkosessa ja Kolmosessa Maskun Palloseuraa. Viime kaudella Hagelberg toimi TPS:n A-junioreiden vastuuvalmentajana. SalPan kakkosvalmentajana jatkaa Marko Jalonen.
SalPan ensi kauden joukkueen kokoaminen on yhä kesken. Joukkueen runko pysynee kuitenkin varsin samana, sillä varmoja lähtijöitä ovat ainoastaan ulkomaalaisvahvistukset Stanley Ukwuoma ja Yannick Ossok.

.

2012:

SalPa Kakkosessa etelälohkossa.

2013:

SalPa ~ Kakkosessa etelälohkossa.

.

2014:

SalPa Kakkosessa (etelälohkossa).

.

2015:

SalPa ~ 14. peräkkäinen kausi Kakkosessa (nyt länsilohkossa).

.

2016:

SalPa ~ 15. peräkkäinen kausi Kakkosessa (nyt lohkossa B).

.

2020:

Salon Palloilijat (Salpa) ~ 19. peräkkäistä kautta Kakkosessa * Ilkka Virtanen päävalmentajana - sijoitus: 9/12.

2021:

Salon Palloilijat (Salpa) ~ 20. peräkkäistä kautta Kakkosessa! * Ilkka Virtanen päävalmentajana - sijoitus: 9/12.

___________________________________________________________

2022:

Salon Palloilijat (Salpa) ~ 21. peräkkäistä kautta Kakkosessa! * Tero Suonperä päävalmentajana.

Salon Palloilijat (Salpa) voitti runkosarjan - hyvistä asemista jatkonousukarsintaan - nousi Ykköseen.

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Salon Palloilijat (Salpa) pysyi johtopaikalla jatkonousukarsinnassakin ja nousi Ykköseen.


(25.3.2022): Salon Toverit ja Salon Palloilijat yhteistyöhön!

Salon Palloilijat ja Salon Toverit ovat sopineet kauden 2022 osalta farmisopimuksen. Yhteistyösopimus antaa molemmille seuroille mahdollisuuden sekä kilpailullisen toiminnan, että pelaajakehityspolun tehostamiseen.
”Meillä on erinomaisen hyvä ja laaja rinki edustusjoukkueessa, mutta samaan aikaan tottakai myös kova kilpailutilanne peliajasta. Erityisesti nuorille lupauksille on tärkeää saada peliaikaa kovista miesten peleistä, ja yhteistyö SaTon kanssa avaa heille ovet kaivattua kokemusta tarjoaviin Nelosen peleihin. Haluamme myös pidemmällä perspektiivillä saada Saloon Kolmosen tason miesten joukkueen, jotta tulevaisuudessa olisi tarjolla entistäkin kovempia pelejä tarjolla niille pelaajille joiden peliaika syystä tai toisesta SalPan edustuksessa ei vielä palvele kehitystä. Olemme innoissamme tästä yhteistyöstä, josta on varmasti iloa molemmille seuroille”, SalPan edustusjoukkueen taustayhtiö Swan Business & Sports Oy:n toimitusjohtaja Tero Karinti iloitsee.
SaTon jo valmiiksi tavoitteellisen pelaajiston ja SalPan tarjoamien pelaajavahvistusten yhteistyön saumattomuus on taattua, sillä SalPan puolelta toimintaa on ollut koordinoimassa SalPan valmennuspäällikkö ja edellisellä kaudella myös SalPan edustusjoukkuetta valmentanut Ilkka Virtanen.
”Tovereiden aikuispelaajat ovat ottaneet hyvin vastaan SalPan nuoret ja meidän nuorille pelaaminen aikuispelaajien kanssa ja vastaan on antanut heti uutta. Yhteistyö tiivistyy pelikauden lähetessä ja tarkemmat tavoitteet ja tavat toimia kirkastuvat toiminnan kuluessa.
Pelaajien taso niin tovereiden kuin SalPan junioreiden osalta varmasti riittää kamppailemaan ketä tahansa vastaan kauden aikana”, Virtanen kertoo.
Myös SaTon vastuuhenkilöihin kuuluva Otto Peltola on yhteistyöstä äärimmäisen iloinen.
"Hieno juttu, että saatiin sovittua yhteistyöstä. Meille on tärkeää, että saamme myös omaan toimintaamme lisää virtaa ja treenejä isolla porukalla. On hienoa saada uusia kasvoja porukkaan ja kunnon kilpailuviettiä mukaan peleihin", Peltola kertoo.
SaTo pelaa kaudella 2022 Läntisen alueen A-lohkossa, jossa luvassa on esimerkiksi maukas derby Salon Wilpasta vastaan.

Kaudelle 2023 SaTo:n ja SalPa:n yhteistyö johti siihen, että Nelosessa pelaa Salon Toverien paikalla Salon Vilppaan kakkosjoukkue (SalPa/2).

.

2023:

Salon Palloilijat (Salpa) ~ nousijana Ykkösessä * Tero Suonperä jatkoi päävalmentajana.

___________________________________________________________

(27.5.2023 * Ykkönen): TPS-SalPa 2-1.

(SalPa * 27.5.2023): Maalivahti: Tatu Österlund (varalla: Halil Bagci).
Koko pelin pelanneet: Frans Grönlund, Jesse Huhtala, Oskari Jakonen ja Elmo Heinonen * ulosajo: Michael John.
Vaihtoon: Aleksi Jännes, Mikael Anttila, Daniel Kepot, Otto Salmensuu ja Joonas Meura * Vaihdosta: Mikke Louhela, Bamo Ahmadi, Oskari Jakonen, Pauli Katajamäki, Valtteri Olsbo ja Albijon Muzaci.
Vaihtopenkillä: Jonatan Guseff * Maali : Michael John.

(4.6.2023 * Ykkönen): SalPa - MP 1-2.

(MP * 4.6.2023): Maalivahti - Tatu Österlund (varalla: Halil Bagci).
Koko pelin pelanneet: Michael John, Daniel Kepot, Frans Grönlund, Jesse Huhtala ja Aleksi Jännes.
Vaihtoon: Mikke Louhela, Valtteri Olsbo, Albijon Muzaci, Roope Pyyskänen ja Matias Sorvali * Vaihdosta: Elmo Heinonen, Bamo Ahmadi, Oskari Jakonen, Otto Salmensuu ja Pauli Katajamäki.
Vaihtopenkillä: Jonatan Guseff * Maali: Bamo Ahmadi (rp).Nelonen:

Yhteistyösopimuksen myötä Salon Toverien paikalla SalPa/2.

(4.3.2023 * Suomen Cup - 1. kierros): Turun Raittiuskerho (TuRaKe - Nelonen) - SalPa/2 (Nelonen) 3-1.

(SalPa/2 * 4.3.2023): Maalivahti - Luukas Rinta-Paavola (varalla Aleksi Juhola).
Täydet peliminuutit: Jesse Laaksonen, Akseli Auranen, Valtteri Peltola, Markus Kuivala, Alper Dogan, Onni Vesterinen ja Matias Heikkilä.
Vaihtoon: Artturi Kemppainen, Tuomas Vuoriranta ja Mehran Mohammadi * Vaihdosta: Reino Ruponen, Veeti Toivonen ja Otto-Rasmus Koskinen.
Vaihtopenkillä: Robin Heino, Topi Laamanen ja Luukas Talvo. Maali: Koskinen * päävalmentaja: Ilkka Virtanen.

Cupin 1. kierroksen ottelu TuRaKe-SalPa/2 pelattiin talvisissa olosuhteissa 4.3.2023 yhdellä Kupittaan tekonurmista. SalPa/2 punaisissa peliasuissa.


SalPa sijoittui Ykkösen runkosarjassa seitsemännelle (7/12) sijalle - ensimmäisenä alaloppusarjaan.


SalPa voitti Ykkösen alemman loppusarjan (7/12) - sai paikan seuraavan kauden uuteen Ykkösliigaan (toinen sarjataso).

.

Salon muu jalkapallotoiminta (ei SalPa)

Jalkapallosivustomme etusivulle * football front page