1965:

PORI * 1965:

RU-38 Suomensarjan länsilohkossa (toinen sarjataso): nousi melkein SM-sarjaan.

Karhut nousijana myös Suomensarjan länsilohkossa ~ sijoitus 8/12.


RU-38:

RU-38 pelasi kauden 1965 Suomensarjan länsilohkossa ja oli lähellä nousta SM-sarjaan kaudeksi 1966.

Kesäkuun 16. päivä 1965 RU-38 kohtasi Suomensarjan länsilohkon kärkiottelussa TKT:n Tampereelta. RU-38:n kokoonpanossa näkyy jo kuusi pelaajaa, jotka pelasivat runkopelaajina Porin Ässien ensimmäisenä SM-sarjavuotena v.1968 sarjapaikan säilyttäen (Jokinen, Mäenpää, K. ja R.Tuli, Unho ja Mäkelä).
Raimo Määttänen tunnettiin tuolloin paremmin jääkiekkoilijana. Toppari Erkki Harell (kahdeksan A-maaottelun mies) oli tuolloin jo 35-vuotias ja kyseisen kauden jälkeen hän siirtyi Pihlavan Työväen Urheilijoihin, missä pelasi vielä toisella sarjatasolla v. 1969.
Kokoonpanossa RU-38:n oikea laitahyökkääjä Teuvo Laiho on pelaajana ainoa, josta mieleeni ei ole jäänyt minkäänlaista mielikuvaa (enkä löydä hänestä mitään tietojakaan).
RU-38:n tuolloisen vastustajan TKT:n kokoonpanosta muistan vain isokokoisen keskushyökkääjän Eino Helmisen.

Suomensarjan länsilohkon 1965 sarjatilanne ennen edellä mainittua kärkiottelua RU-38-TKT.

Kausi huipentui syksyllä 1965 RU-38:n kannalta katsottuna katkerasti. Porissa pelattiin sarjan lopussa 17.10.1965 ratkaisupeli RU-38-TPS. 10.10.1965 oli pelattu Turussa varsinaisen sarjan viimeisellä kierroksella TPS-RU-38, jonka jälkeen joukkueet jäivät tasapisteisiin. Tarvittiin uusintaottelu, mikä pelattiin Porissa.
Peli oli tasaista vääntöä - pitkään taululla oli lukemat 1-1, kunnes peli sai todella ikävän ratkaisun. RU-38:n toppari Erkki Harell kaatoi TPS-pelaaja Reima Nummilan rangaistusalueen rajan ulkopuolella, mutta tuomari vei pallon pilkulle - TPS voitti pelin kyseisellä rangaistuspotkulla 2-1 ja nousi SM-sarjaan.
Seuraavan aamun Satakunnan Kansassa oli juuri oikealla hetkellä napattu lehtikuva, jossa näkyi Harell kaatamassa ja valkoinen kalkkiviiva näkyi selkeästi turvallisella puolella (kuvassa etupuolella). Tuo peli jäi ratkaisutavan vuoksi mieleeni (12-vuotiaana) yhtenä kaikkein ärsyttävimmistä.
Porissa jäätiin vain katkerana tuijottelemaan Satakunnan Kansan lehtikuvaa. Protestistakin puhuttiin, muttei sitä oltu tehty teknisesti sääntöjen mukaisesti.

Satakunnan Kansan lehtikuvaaja Antti Suominen lähetti (6.7.2011) tämän kuuluisan kuvan, jonka hän itse oli ottanut sunnuntaina 17.10.1965 pelatussa ratkaisuottelussa RU-38-TPS. Kuvasta paljastuu erittäin ratkaiseva tuomarivirhe kiistatta.
Kuva on siis otettu RU-38:n puolustaman päädyn rajan takaa ja rangaistusaluetta on kalkkiviivan kuvaajan puolella eli kuvassa etualalla. Muistan jo katsojana huomanneeni heti, että taklaus tapahtui lähes metrin turvallisella puolella rangaistusalueen rajasta - olin tapahtumaan nähden hyvin linjalla kuvaussuuntaan nähden vasemman kenttäsivustan katsomossa. Kuvasta näkyy, miten yleisö kansoitti kentän ympärykset - paikalla oli peräti 5214 maksanutta katsojaa (ennätys jäi voimaan moniksi vuosiksi Porissa - Ässien SM-kausilla 1968-69 sitä ei rikottu).
Päätuomari oli helsinkiläinen Wolf Karni, asiaan vaikuttanut rajamies oli helsinkiläinen Fjalar Åsten.
Tarvittiin muutamia vuosikymmeniä ennen kuin turkulaiset paikalla olleet 'aikalaiset' alkoivat antaa periksi ja myönsivät hymyssäsuin itsekin katastrofaalisen tuomarivirheen avittaneen TPS:n mestaruussarjaan.

(Antti Suominen - kuvan ottaja, sähköposti 6.7.2011):
Kyseinen ottelu on jäänyt minunkin mieleeni ja monestakin syystä. Olin nimittäin paikalla ja otin tämän kuvan Satakunnan Kansaan. Tilanteen jälkeen porilaiset toimitsijat tulivatkin heti kyselemään: Saitkos kuvan? Vielä samana päivänä Eeles Landström ja Kalevi Eronen tulivat katsomaan, joko kuva on kehitetty ja mitä siitä näkyy.
Protestia ei otettu käsittelyyn, koska sitä ei ollut tehty heti kentällä. Valitettavasti. Nykyisenä digiaikana se olisi ollut helpompaa.
Tässä vielä kuvan tietoihin lisäämäni teksti: "Rangaistuspotku oli aiheeton RU-38 - TPS-ottelussa. Valokuva todisti.
RU-38 - TPS 1 - 2, julk. 18.10.1965 (pelattiin edellispäivänä sunnuntaina). Turun Palloseura meni mestaruussarjaan uusintaottelussa, jossa erotuomari, helsinkiläinen Wolf Karni antoi TPS:lle rangaistuspotkun Rosenlewin ktm Erkki Harellin taklattua turkulaisten maaottelupelaajaa Reima Nummilaa aivan porilaisten rangaistusalueen tuntumassa. Vasemmalla RU:n Kalevi Tuli.
Yleisö oli sitä mieltä, että taklaus tapahtui rangaistusalueen ulkopuolella. Rajamies oli kuitenkin toista mieltä. Valokuva paljastaa, että yleisö oli oikeassa, mutta RU:n protesti ei auttanut, sillä kyseessä oli tuomarin 'inhimillinen' erehdys".

Sama kuva vielä seuraavan aamun 18.10.1965 Satakunnan Kansassa (lehtikuvat lähetti Antti Suominen 6.7.2011).

Polemiikkia riitti aiheesta muutenkin seuraavan aamun 18.10.1965 Satakunnan Kansassa

_______________________

Karhut pelasi Suomensarjassa kaudella 1965 ~ sijoittui kahdeksanneksi.

Karhut pelasi kauden 1965 Suomensarjan Länsilohkossa, missä mukana myös RU-38. Karhut sijoittui kahdeksannelle sijalle (sarjataulukko näkyvissä hiukan ylempänä RU-38:n kohdalla).


PPT Maakuntasarjassa ~ nousi Suomensarjaan kaudelle 1966.

PPT pelasi kauden 1965 Maakuntasarjassa ja onnistui nousemaan kaudeksi 1966 Suomensarjaan. Joukkueen valmentajina toimivat pelaajat Heikki Kylänpää ja Kari Järvensivu (huoltajana Pauli Virtanen).
Kausi alkoi komeasti Porin uudella stadionilla - lohkon yksi ennakkosuosikeista TPT kaatui luvuin 2-1. Tampereella PPT voitti samaisen TPT:n syyskierroksella peräti 7-2. Kahdeksan joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa PPT hävisi vain kerran (PTU) ja pelasi vain yhden tasapelin (KalPo) - loput 12 peliä voitettiin. Kauden 'maalisuhde' oli 50-17. Sarjanousu oli selkeä, eroa toiseksi tulleeseen joukkueeseen jäi peräti kahdeksan pistettä.
PPT kruunasi hyvän kautensa voittamalla ensimmäisen I-luokan piirinmestaruutensa SPL:n yhteistyön aikana - suomensarjalaiset RU-38 ja Karhut kaadettiin ja MuSa:n kanssa pelattiin tasan. Piirinmestaruusfinaalissa kaatui RaPa Raumalla 3-1.
Suomen cup-turnauksessa PPT kaatoi mm. ÅIFK:n komeasti 5-1 ja putosi jatkosta vasta neljännessä pelissään (lähde: PPT:n juhlakirja).

PPT, edustusjoukkue 1965: Martti Toivanen (mv), Veikko Lehtonen (vm), Matti Helppolainen, Juhani Laiho, Pentti Kuusinen, Antero Laiho (kapt.), Pekka Kulju, Heikki Kylänpää (I-vaim.), Olli Salminen, Alpo Tall, Tapio Aro, Taisto Korkiamäki, Armas Käppi, Martti Pirinen, Tapio Peltorinne, Altti Rosnell ja Kari Järvensivu (II-valm.).

PPT ei kyennyt huoltajien puutteen vuoksi asettamaan yhtään juniorijoukkuetta piirinsarjoihin.

PPT:n seuramerkit no.2 ja No.3. Kakkonen otettiin käyttöön 60-luvulla, kolmonen FC Jazziin asti.

_______________________

Pihlavan Työväen Urheilijat (PiTU) ~ Maakuntasarjan lohkossa #4 ~ sijoittui toiseksi.

Musan Salama (MuSa) ~ nousijana Maakuntasarjan lohkossa #4 ~ sijoittui neljänneksi.


Aluesarjan lohkossa #6 kolme porilaisseuraa:

Porin Veto: Varvinkatu 15 B 7, Tuure Leino.

Niittymaan urheilijat (NiU): Niittymaa, Pori - Seppo Kaukonen.

Ruosniemen Visa: Ruosniemi, Pori - Veli Salminen.

Lohkon sarjataulukko puuttuu toistaiseksi - lohkosta nousi kuitenkin Maakuntasarjaan Rauman Kisa-Veljet (RKV). Ruosniemen Visa ei pelannut Aluesarjassa seuraavalla kaudella 1966 (tilalle oli tuolloin ilmestynyt porilainen Harjunpään Tuisku).

Kausi 1964 * Kausi 1966.

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.