1963:

PORI * 1963:

RU-38 Suomensarjassa ~ sijoittui kuudenneksi.

Kesällä 1963 RU-38 vietti 25-vuotisjuhliaan pelaamalla Suomensarjan 12-joukkueisessa länsilohkossa sijoittuen kuudenneksi.
Ylläoleva kuva on tuon kesän RU-38:n kotiotteluissa jaetun käsiohjelman kansilehdestä. Kyseinen käsiohjelma on Herralahden urheilukentällä 30.6.1963 klo 18.00 pelatusta ottelusta RU-38-TuPK (Turun Pallokerho).

RU-38:n kauden 1963 joukkueen pelaajat kuvassa (muistiapua nimilistaan saatu aikalaisilta Porista - kirjasessa nimiä ei ole mainittu):
Ylärivissä vasemmalta: Valmentaja Matti Jokinen, Sakari Polviander, Reijo Bastman, mv. E. Leino (Eero?), Aulis Järvinen, Kari Kallio, Veikko Jokinen ja Olli Kunnas.
Eturivissä vasemmalta: Viljo Vainio, Toivo Johansson, Ismo Mäenpää, Rainer Mäkelä (lempinimi 'Kikuna'), Esa Väre, Kalevi Tuli ja Väinö Leppäniemi.

RU-38:n valmentaja kaudella 1963 oli Matti Jokinen, joka omalla pelaajaurallaan oli maalivahti. Hänen seuransa olivat: 1950-55 VIFK, Vaasa ja 1956-57 Pietarsaaren Drott. Hänen meriittilistallaan oli uran alkuvuosilta valinta Vuoden pelaajaksi (6 A-maaottelua).
RU-38:n jälkeen hän siirtyi aikanaan valmentamaan Pihlavan Työväen Urheilijoita (Porissa).

Kuvan oikeaan yläkulmaan on joku kirjoittanut kommentin: Ei tää paras yhdistelmä ole. Tämä kyseinen ohjelmalehtinen on ilmeisesti katsomosta pelin jälkeen poimittu talteen, joten tekstin kirjoittaja ei ole tiedossa.
Mieleen on jäänyt noina aikoina jonkin porilaisseuran käsiohjelmassa ollut luonnonsuojelullinen kehoituslause: Älä jätä tätä kentälle ajelehtimaan.

Tässä samasta edellämainitusta RU-38:n käsiohjelmasta poimittu 25-vuotisjuhlapuhe. Mielessä haikaillaan tuolloin jo tuoreeltaan RU-38:n huippuvuosia mestaruussarjassa kausina 1959 (hopeaa) ja 1960.

Edelleen samasta kauden 1963 käsiohjelmasta RU-38:n seuraorganisaatiolistausta. Enpä voi sanoa montaakaan noista nimistä muistavani - tosin olin tuona kesänä vasta 9-vuotias ja aloittelevana nappulapelaajana edustin vielä paikallista kilpailevaa seuraa Porin Karhuja, joten RU-38:n organisaation yksityiskohdat eivät tainneet olla sitä kiinnostavinta tutustumiskohdetta tuolloin.

Paikallisjaoston jäsen ja nuorisotoiminnan vetäjä oli Seppo Pelkonen, jolla pelaajana oli vankka KuPS-tausta ja pelasi RU-38:ssa kunnianvuodet 1959-60 topparina ja hoiti rankkarien vetämiset kunniakkaasti - voimalla ylähirren kautta samasta kohtaa. Hän toimi myöhemmin myös RU-38:n valmentajana.

Länsilohkosta nousi kauden päätteeksi I-Kissat (RU-38 jäi edelleen Suomensarjaan), itälohkosta HJK ja pohjoislohkosta GBK.

Tämä RU-38:n käsiohjelmassa kesäkuun 1963 lopussa julkaistu "Kesätauolle" on antoisa tilaisuus saada lukea juuri tuon hetken tunnelmia Rosenlew-leirissä.


Karhut pudonneena Maakuntasarjassa (lohko #3) ~ jäi nousukahinoissa TPV:n taakse.

Porin Karhut pelasi Maakuntasarjassa (PPT:n ohella), muttei onnistunut nousemaan vielä TPV:n ohi Suomensarjaan. Tämän kirjoittaja oli kesällä 1963 kovasti innokas 9-vuotiaana seuraamaan 'oman seuransa' eli Karhujen edesottamuksia. Päästiinpä kerran jopa kaveripiirin suhteiden avulla Karhujen edustusjoukkueen mukana bussikyydissä Raumalle seuraamaan Karhujen voittopeliä RTU-seuraa vastaan.

___________________

PPT nousseena Maakuntasarjassa ~ säilytti sarjatasonsa (neljäs sija).

PPT pelasi kauden 1963 nousijana Maakuntasarjassa. Kevätkierroksella PPT voitti Karhut 2-0, samoin kaatuivat RTU (3-1) ja Uudenkaupungin Roima (3-0). Syyskierroksella PPT:n vauhti hyytyi ja PPT jäi neljänneksi - TPV nousi Suomisarjaan.
Porin kaupunkijoukkueessa Raumaa vastaan pelasivat PPT-pelaajista Antero Laiho, Tapio Aro, Pekka Kulju ja Juhani Laiho.


Aluesarjan lohkossa #7 neljä porilaisseuraa: PiTU nousi Maakuntasarjaan.

Kauden 1963 Aluesarjan lohko #7 oli melkein kokonaan porilainen - vain Kortelan Ryhti tuli muualta. Porilaisseuroista mukana olivat: Niittymaan Urheilijat, Pihlavan Työväen Urheilijat, Porin Veto ja Ruosniemen Visa.
Jalkapallokirja 1963:n mukaan myös Porin Urheilu-Toverit (PUT) olisi ollut Aluesarjan lohkossa #6 mukana, mutta PUT ei koskaan sarjaan pelannut - ainakaan loppuun. Jalkapallokirja antaa lisäsotkuna vielä Porin Vedolle ja Porin Urheilu-Tovereille (PUT) täysin samat yhteystiedot : Pori, Varvinkatu 15 B 7, T.Leino.

Kausi 1962 * Kausi 1964.

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.