1948:

HELSINKI * 1948:

SM-sarja 1948 (16 joukkueen sarja): pronssilla HPS - HJK neljäs.
KIF kuudes - HIFK 10. - Sudet 12. - Kullervo 13. ja Ponnistus 16. sijalla.

Kaudelle 1948 oli taas viritetty uusi sarjamuoto. Sodanjälkeisen liennytyksen hengessä SPL ja TUL laittoivat yhdessä kahdeksan joukkuettaan yhteen 16 joukkueen suursarjaan, joka pelattiin yksinkertaisena.


Suomensarjan etelälohkossa Kallion Palloseura ja Helsingin Jyry:

Kauden 1948 Suomensarja pelattiin mammuttimaisesti kahdessa 16 joukkueen lohkossa. Etelälohkossa KaPS sijoittui seitsemänneksi (säilyttäen sarjatasonsa) ja Jyry kahdenneksitoista (pudoten sarjatasoa alemmaksi).


Maakuntasarjan etelälohkossa "B" viisi joukkuetta Helsingistä:

Arsenal voitti lohkon (1/6).

Yoldez - sijoitus: 2/6.

Oulunkylän Urheilijat (OKU) - sijoitus: 4/6.

Ruoholahden Urheilu-Veikot (RUV) - sijoitus: 5/6.

Helsingin Toverit (HT) - sijoitus: 6/6.


Maakuntasarjaan karsimassa seuraavalle kaudelle kuusi joukkuetta Helsingistä:

Karsimassa seuraavan kauden (1949) Maakuntasarjaan olivat Helsingin joukkueista: Hukat, Hakaniemen Palloilijat (HakPa), Malmin Ponnistajat, Munkkiniemen urheilu-Veikot (MUV), Gnistan ja Karhu-Kissat. Gnistan ja Hukat onnistuivat Maakuntasarjan paikan saamaan itselleen seuraavaksi kaudeksi.

TUL-joukkueilla oli omat karsintansa pääsystä seuraavalla kaudella (1949) oman liittonsa edustajina pelaamaan yhteisessä Suomensarjassa - Helsingin TUL-joukkueista karsimassa olivat Pitäjänmäen Tarmo, Käpylän Kunto ja Malmin Palloseura (MPS). Mikään niistä ei paikkaa itselleen saanut.


Malmin Palloseuran 70-vuoisjuhlajulkaisusta (1948-2018): Vuonna 1948 27 innokasta kaveria perustivat Malmille jalkapalloseuraa. Seuran nimeksi tuli Malmin Palloseura. Miesten joukkueen lisäksi saatiin mukaan myös yksi juniorijoukkue. Perustajajäsenistä nuorin oli Pentti Sanden, joka toimi MPS:ssä erilaisissa tehtävissä yli neljäkymmentä vuotta. Malmin Palloseuran kunniapuheenjohtaja Sanden menehtyi vuonna 2016. Pentti Sandenin muistiinpanoista ja kirjoituksista on ollut myös paljon iloa tätä historian koostetta toteutettaessa, etenkin MPS:n ensimmäisiltä vuosikymmeniltä.
Vuoden 1948 ensimmäisessä juniorijoukkueessa pelasivat Voitto ”Vode” Wallenius ja Matti ”Hälli” Lintunen, jotka jatkoivat myös vuosikymmeniä MPS:n aktiivijäseninä. Vode ja Hälli kokivat viralliset pelit vasta 14-vuotiaina. Juniorisarjat aloitetiin siihen aikaan vanhempina kuin nykyisin ja talvella jalkapalloharjoituksia ei junioreilla ollut. Talvisin hiihdettiin ja luisteltiin, muistelevat yli kahdeksankymppiset kaverukset, jotka on tähän päivään asti voinut bongata kentän laidalta seuraamassa MPS:n pelejä. Kesällä oli kaksi harjoitusta, jotka veti yhden pelaajan isä. Hän oli pitkäaikainen MPS:n rahastonhoitaja ja perustajajäsen Urho Maunula, muistelevat iki-mpsläiset.
Futistaidot hankittiin pääosin kavereiden kanssa pelaillen kentillä ja hiekkakuoppien reunoilla. Joukkueessa kaikki tunsivat toisensa ja menestystä saavutettiin junioreissa ensimmäisistä vuosista lähtien. Voden ja Hällin C-juniorijoukkue voitti TUL:n Helsingin piirin mesta-ruuden ensimmäisellä kaudellaan. Siitä se alkoi, malmilainen kasvatustyö jalkapallon parissa.
Malmin Palloseuran toiminnassa seitsemällä vuosikymmenellä monet asiat ovat seuratoiminnassa muuttuneet ja jäsenmäärä kasvanut, mutta tuntuu kuitenkin siltä, että paljon löytyy edelleen samaa mapsilaisuutta kuin vuonna 1948. Yhteiskunnalliset muutokset, elintason nousu ja kiihtynyt elämisen rytmi heijastuvat kuitenkin Malmin Palloseurankin toimintaan. Seuran ensimmäisinä vuosikymmeninä näytti yhteisöllisyys olleen vahva tekijä mapsilaisten keskuudessa. Harjoitusten ja pelien lisäksi tehtiin paljon muutakin yhdessä. Omaksi iloksi ja seuran hyväksi! Oli kerhoja, iltamia, muotinäytöksiä, leirejä, yhteisiä reissuja, monimuotoista varainhankintaa ja ikimuistoisia puurojuhlia. Historiasta voi aina noukkia uudelleen lämmitettävää. Juhlavuoden kunniaksi pallon voi potkaista kaikille mapsilaisille yhteisöllisyyden ja yhteiseen hiileen puhaltamisen aktivoimiseksi, sopeuttaen tähän päivään. Yksi yhteinen kohde voisi olla vaikka seuran mittava hanke Mosan perinnekentän saat-taminen MPS:n ikiomaksi, toimivaksi ja viihtyisäksi kotistadioniksi. Yhteisen unelman toteuttamisen eteen ei voi tehdä liikaa varainhankintaa, talkootyötä ja muita tukitoimia (Heimo Laaksonen ja Jukka Mäkeläinen
.

Malmin Palloseuran 70-vuotisjuhlajulkaisusta (1948-2018)

Kausi 1947-48 * Kausi 1949.

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.