1945:

HELSINKI * 1945:

SPL ja TUL ratkoivat ensin omat mestarinsa ja lopuksi eri turnaus Suomen mestaruudesta:

Helsinkiläisjoukkueita oli SPL:n omassa SM-sarjassa viisi: Sudet (evakkoseura Viipurista - siirtyi Kouvolaan 1962), HIFK, HPS, KIF ja HJK. Mikään niistä ei selvinnyt kahdessa lohkossa kärkisijoille. Lohkovoittajat TPS ja VIFK kohtasivat SPL:n mestaruusottelussa ~ TPS voitti jatkoajalla 2-1.br>

SPL:n lohkoissa neljälle parhaalle oli luvattu paikka seuraavassa kahdeksan joukkueen SPL:n omassa SM-sarjassa. Ensin ratkaistiin siis SPL:n mestari 1945 (TPS).
SPL:n pääsarjan A-lohkossa helsinkiläistynyt Sudet oli toisena ja HIFK jäi viidenneksi. B-lohkossa vastaavasti HPS oli kolmas, KIF neljäs ja HJK viides. Kun SM-sarjajoukkueiden määrää taas seuraavalle kaudelle oltiin pudottamassa kahdeksaan, HIFK ja HJK pudotettiin sarjatasoa alemmaksi. Yhtään joukkuetta ei nostettu Suomensarjasta tilalle.


Vuonna 1945 ratkottiin vielä yhteinen (SPL ja TUL) virallinen Suomen mestari. Pelattiin SM-cup ~ 32 joukkueetta molemmista liitoista (SPL ja TUL):

HPS hävisi finaalissa 1945 (SPL / TUL) VPS:lle luvuin 0-2. Vuoden 1945 liittojen yhteisessä 64 joukkueen SM-cupissa: 4. kierros: Sudet-HJK 0-4 ja KTP-HPS 0-1. 5. kierros (semifinaalit): HPS-HJK 5-2 ja finaalissa VPS-HPS 2-0.

Tilastojen tekijöille on vaikeaa päättää, miten suhtautua SPL-mestaruuteen (TPS) suhteessa SPL:n ja TUL:n yhteisen Suomen mestariin (VPS). Seurat omissa historiikeissaan tahtovat nimetä itsensä Suomen mestareiksi molemmista reiteistä.


SPL:n Suomensarjan kahdessa lohkossa yhteensä neljä joukkuetta Helsingistä (KaPS, P-Pojat, Arsenal ja HT):

Kauden 1945 Suomensarja pelattiin kahdessa kahdeksan joukkueen sarjassa, mutta etukäteen oli jo tiedossa, ettei yksikään joukkue voi nousta SM-sarjaan sen joukkuelukumäärän pudottamisen vuoksi (takaisin kahdestatoista joukkueesta kahdeksaan). A-lohkon voitti Kallion Palloseura (KaPS) ja viides oli Pallo-Pojat. B-lohkon toiseksiviimeinen oli Arsenal ja viimeinen HT.

Kausi 1942 (1943-44) * Kausi 1945-46.

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.