1930:

Suomen mestaruuden 1930 voitti HIFK:


B-sarja * 1930 (Wikipedia).

Jalkapallon Suomen mestaruudesta alettiin pelata sarjamuotoisesti vuonna 1930. Sarja oli nimeltään Suomen sarja, ja se jakautui A-sarjaan, joka muodosti maan korkeimman sarjatason, ja B-sarjaan, joka oli toiseksi korkein sarjataso. B-sarjaan osallistui sen ensimmäisenä pelivuotena joukkueita SPL:n kustakin piiristä. (26.1.1930 SPL:n vuosikokouksen päätöksen mukaan). Karjalan piiri, joka perustettiin 18.5.1930 ei kuitenkaan saanut vielä tälle kaudelle edustajaansa sarjaan. B-Sarjaa pelattiin sekä karsintajärjestelmällä (vastaa nyk. cupia) että sarjamuotoisesti (Wikipedia).

HELSINKI * 1930:

SM-sarja 1930 (=A-sarja) - HIFK Suomen mestari - HPS pronssilla:

KIF kuudes * Stjärnan jäi seitsemänneksi ja putosi B-sarjaan.

HIFK voitti Suomen mestaruuden v.1930 kahdeksan joukkueen yksinkertaisessa sarjassa (vain seitsemän peliä). HPS pronssilla, KIF kuudes ja helsinkiläinen 'Stjärnan' seitsemäs (putosi mestaruussarjasta).

HIFK:n miehistö voitti ensimmäisen Suomessa pelatun sarjamuotoisen mestaruuden 1930 : Ylärivi vasemmalta: Gunnar Åström, Alfons Nylund, Axel Lindbäck, Jarl Malmgren, Torsten Svanström, Torsten Lindholm, Holger Salin ja Ragnar Lindbäck. Eturivissä vasemmalta: Frans Karjagin, (mv.) Charles Holmberg ja Gösta Lesch.

Mainittakoon, että HIFK:n riveissä Suomen mestaruuden voittanut Holger Salin-niminen pelaaja ei ole sama henkilö kuin näyttelijänä tunnettu samanniminen Holger Salin.
Jalkapalloilija Holger Salin oli syntynyt 18.9.1911 ja kaatui jatkosodassa. Hän pelasi koko uransa HIFK:ssa. Hän oli yksi seuran kantavista voimista, kun HIFK voitti neljä mestaruutta vuosina 1930, 1931, 1933 ja 1937. Salin oli mestaruussarjan paras maalintekijä kausilla 1930 ja 1931. Suomen A-jalkapallomaajoukkueessa Salin pelasi 22 maaottelua, joissa hän teki 4 maalia.
(Näyttelijä Holger Salin oli syntynyt - erikoista kyllä - samana vuonna kuin jalkapalloileva kaimansa ~ 20.5.1911 Helsingissä ja kuoli 30.7.1983 Orivedellä).


Stjärnan (Helsinki) ~ nimi v.1934 muotoon Makkabi.

Ensimmäinen Suomen juutalainen urheiluseura Stjärnan perustettiin Helsingissä vuonna 1906. Sen esikuvana olivat Euroopassa, sionistiselta pohjalta perustetut juutalaiset urheiluseurat. Alussa Stjärnanin toimintaan kuuluivat erityisesti voimistelu, paini, jalkapallo ja yleisurheilulajit.
Stjärnan muutti 1934 nimensä Makkabiksi, kansainvälisen juutalaisen urheiluyhdistyksen nimen mukaan. Helsingin juutalaisen yhteisön parissa toimivien yhdistysten parissa Makkabin toiminta on ollut kaikkein laajinta ja monialaisinta. Seurassa on harrastettu voimistelua, yleisurheilua, hiihtoa, pyöräilyä, painia, painonnostoa, keilailua, tennistä, pöytätennistä sekä jää- ja jalkapalloa.


HJK nousi B-sarjasta A-sarjaan seuraavaksi kaudeksi..

Uuden SM-sarjan (A-sarjan) alapuolinen sarjataso oli B-sarja, johon oli koottu A-sarjan ulkopuolelle jääneistä parhaista seuroista 10 joukkuetta (eri piireistä).
HJK selviytyi cup-muodossa pelatun B-sarjan välieriin ja voitti ottelunsa - niin HJK nousi Viipurin Susien kanssa ylimmälle sarjatasolle kaudeksi 1931.

TURKU * 1930:

SM-sarja 1930 - TPS hopealla ~ ÅIFK jäi viimeiseksi ja putosi:

HIFK voitti Suomen mestaruuden v.1930 kahdeksan joukkueen yksinkertaisessa sarjassa (vain seitsemän peliä). TPS tuli toiseksi ja sai hopeamitalit ~ ÅIFK jäi kahdeksan joukkueen sarjassa viimeiseksi ja putosi mestaruussarjasta.

TPS perusti heti 1930-luvun alussa itselleen oman sisarseuran nimeltään Turun Arsenal. Tarkoitus oli saada sekä edustusjoukkueen pelaajille, että myös nouseville nuorille pelaajille enemmän pelimahdollisuuksia piiritasolla. Turun Riento oli myös 1930-luvun alussa ottanut jalkapallon takaisin lajivalikoimaansa.

VAASA * 1930:

SM-sarja 1930 (=A-sarja) - Vaasan Palloseura (VPS) viidentenä:

VPS viidentenä ensimmäisessä SM-sarjassa (A-sarjassa):

Suomen Palloliitto aloitti vuonna 1930 ensimmäisestä kertaa sarjamuotoisen toiminnan, jolla ratkaistiin 'Suomen mestaruus'. VPS oli heti ensimmäisessä kahdeksan joukkueen yksinkertaisessa sarjassa mukana. Viipuriin ja Vaasaan oli annettu yksi sarjapaikka, muut menivät Helsinki-Turku-linjalle.

VPS pelasi karsintasarjan kolmen muun 'pohjalaisseuran' kanssa: VIFK, GBK ja Drott. VPS yllätti kaikki (ilmeisesti itsensäkin) voittamalla kuudesta ottelustaan kaikki - ja huikealla 'maalisummalla' 51-8! Sehän tekee ympäripyöreästi huikean 'keskiarvoisen' pelituloksen 8-1.

Samassa A-sarjassa pelasi VPS:n kanssa Viipurin Palloseura, joka käytti lyhennettä 'ViPS' - monta sotkua tuli muodostumaan tlastonikkareille näiden kahden seuran nimien ja lyhenteiden samankaltaisuudesta.

Uuden SM-sarjan (A-sarjan) alapuolinen sarjataso oli 'B-sarja', johon oli koottu A-sarjan ulkopuolelle jääneistä 'parhaista' seuroista 10 joukkuetta (eri piireistä).

VPS selviytyi ensimmäisessä 'oikeassa' SM-sarjassa viidenneksi. Kirja 'VPS 1924-74' mainitsee vuoden 1930 A-sarjan silloiseksi nimeksi 'Suomensarja', nimitysten kirjavuus on siis melkoista.

Vaasa ja VPS sai vuonna 1930 ensimmäisen pelaajansa Suomen A-maajoukkueeseen. Kyseessä oli tuulennopea vasen laitahyökkääjä Nuutti Lintamo.
Nuuti Lintamo (Lindgren) kävi töissä Vaasan puuvillatehtaalla ja käytti ruokatuntinsakin pallon kanssa harjoitteluun. Vuonna 1909 syntynyt Lintamo aloitti pelaamisensa Palosaaren Urheiluseurassa, mutta siirtyi 18-vuotiaana Vaasan Palloseuraan, missä hän pelasi uransa loppuun asti (1929-44). Pelivuosiensa aikana hän puki Suomen maajoukkuepaidan päälle yhteensä 24 kertaa ja teki niissä kaikkiaan yhdeksän maalia.
Lopetettuaan pelaamisen Lintamo vielä valmensi Vaasan Palloseuraa heti sotien jälkeen 1945-1946. Lintamo kuoli kesällä 1973 Vaasassa.

Kurt Tervasto jäi historiaan kaudelta 1930 ampuessaan VPS:n ensimmäisen 'SM-sarjan' (virallisesti A-sarjan) maalin.
Kyseessä oli SM-sarjan ensimmäinen peli VPS-HIFK, mikä päättyi 2-2. HIFK oli tuleva mestari (myös seuraavana vuonna 1931).
Kauden muita tuloksia: VPS-HPS 2-9, voitot VPS:lle Viipurin PS:sta ja Turun IFK:sta (5-3), TPS-VPS 3-2 ja tasapelit Kiffenin (4-4) ja Stjärnanin (3-3) kanssa .

Hugo Valpas kertoo kirjassa 'VPS 1924-74' mielenkiintoisen tarinan 1930-luvun alusta, joka osoittaa millaista todellista jalkapallofanatismia noihin vaasalaisen jalkapalloilun varhaisaikoihinkin jo kuului:
Muistan erään pitkänsolskean kauppiaan. Jalkapallo oli hänelle elämän suola. Hän oli läsnä joka ainoan sarjaottelun katsomossa. Kerran 1930-luvun alussa oli taas tulossa kova mestaruussarjan kamppailu Vöyrinkaupungin hiidenkattilassa. Tein aamulla tavanmukaisen lenkkini kentälle katsomaan, että kaikki oli kunnossa, sitä ennen oli vieraileva joukkue saatettu rautatieasemalta hotelliin.
Kentän pukusuojan viereltä tapasin tuon pitkän kauppiaspojan, joka unisena hieroi silmiään.
- Mitä sinä täällä tähän aikaan aamusta teet? kysäisin.
- No, katos, tuli illalla oltua vähän myöhään kaljoilla, täytyyhän sitä. katos. Kun eivät olisi varmaan kotona herättäneet, kömmin aidan alitse tänne. Sillä tavoin varmasti ehdin otteluun, katos. Ethän tykkää pahaa?

VIIPURI * 1930:

SM-sarja 1930 (A-sarja) - Viipurin Palloseura (ViPS) neljäntenä:

HIFK voitti Suomen mestaruuden v.1930 kahdeksan joukkueen yksinkertaisessa sarjassa (vain seitsemän peliä). Viipurin Palloseura sijoittui neljänneksi.

Viipurin Sudet nousi B-sarjasta ylimmälle sarjatasolle:

Uuden SM-sarjan alapuolinen sarjataso oli B-sarja , johon oli koottu A-sarjan ulkopuolelle jääneistä parhaista seuroista 10 joukkuetta (eri piireistä).
B-sarja pelattiin cup-systeemillä - Viipurin Sudet onnistui selviämään välierävoittajaksi ja nousi HJK:n kanssa A-sarjaan seuraavalle kaudelle 1931. Toisen kierroksen ottelussaan Viipurin Sudet voittivat KuPS:n Kuopiossa 3-1.

Eino Turunen (synt. 27.08.1908, kuoll. 1931-39 ennen talvisotaa) pelasi Viipurin Reippaan jalkapallojoukkueessa puolustajaa. Hän edusti maataan kahdessa A-maaottelussakin v. 1930.
Myöhemmin samalla vuosikymmenellä sai jalkapallo-ottelussa munuaisvamman, jonka seurauksiin menehtyi ennen talvisotaa.

Eino Iivari Louhi (synt. 21.08.1905 Viipuri) oli joukkueensa Viipurin Reippaan kapteeni ja oli nostamassa vielä vuonna 1938 seuraa SM-sarjaan jalkapallossa sekä oli samana vuonna perustamassa SVUL:n Viipurin piiriin jääkiekkojaostoa. Toiminut Viipurin Reippaan puheenjohtajana ja rahastonhoitajana sekä myöhemmin Jyväskylän Ahmojen puheenjohtajana. Työskennellyt puhelinmekaanikkona. Sotien jälkeen asettui Jyväskylään asumaan.

PORI * 1930:

Porin palloilijat (PoPa):

PoPa:n 1930-luvun alun joukkuekuva ja vuosihistoriikkeja PoPa:n juhlakirjasesta.

JYVÄSKYLÄ * 1930:

Kesäksi 1930 SPL julkaisi tulevan sarjaohjelmansa ja JyP oli samassa Savon lohkossa paikallisen Jyväskylän Kisa-Toverien kanssa. JyP-johto katsoi, ettei kaupungissa ollut edellytyksiä kahdelle heikolle jalkapallojoukkueelle toimia toistensa kilpailijoina, joten lehti-ilmoituksella (!) JyP-johto etsi neuvottelukosketusta JKT:n johtoon fuusioneuvotteluihin.
Seurahuoneelle kokoontui molemmista seuroista aikanaan yhteensä n. 30-40 innokkainta jalkapalloihmistä suunnittelemaan seurojen jalkapallojoukkueiden yhdistämistä. Eteen tuli kuitenkin se 'klassisin ongelma': JyP-herrat vaativat uuden joukkueen pelaavan JyP-tunnuksien alla ja vastaavasti JKT:n johto vaati yhdistetyn joukkueen pelaavan heidän seuransa tunnusten alla. Sopuun ei päästy. JyP-johdon Toimi Takala erosi seurasta kielteisen päätöksen jälkeen.
Kesän jalkapallo-ottelut keskittyivätkin kahden paikallisseuran 'herruusotteluihin', joihin saksalainen kreivi Vitzhum oli lahjoittanut kiertopalkinnon. Kreivi itse toimi pelien tuomarinakin.
Kesällä seurat pelasivat palkinnosta viisi ottelua, JyP sai palkinnon haltuunsa kolmella voitolla. Varsinaisen sarjaottelun JyP kuitenkin hävisi 0-2, jolloin seuran sarjatie katkesi taas heti ensimmäisen ottelun jälkeen. JyP kävi myös harjoitusottelussa Kuopiossa, kotiintuomisina tappio 0-12.

Vuoden 1930 aikana JyP joutui pelaajapulan vuoksi lopettamaan jääpalloilun - hiljaiseloa narukeräpuolella jatkuikin kaupungissa vuoteen 1936 asti.

1908-29 * 1931.

jalkapallosivuston historiasivulle.

jalkapallosivuston ETUSIVULLE.